Home » Yemekler » Amerikada Doğum Yapmak, Amerikada doğum masrafları

Amerikada Doğum Yapmak, Amerikada doğum masrafları

Amerikada doğum yapmak ile ilgili o kadar çok soru geliyor ki, bende böyle bir yazı hazırlayarak, Amerikada doğum yapmak isteyenlere fikir olması açısından, hamileliğim ve sonrasında deneyimlediklerimi anlatmak istedim. Amerikada doktor seçimimden doğum yaptığım hastaneye, kaldığımız yer ve Amerikada doğum maliyeti hakkında bilgileri yazımın devamında bulabilirsiniz..

Bana en çok gelen sorulardan yola çıkarak, Amerikada doğumla ilgili notlarımı sizlerle paylaşacağım. Baştan sona tüm doğum serüvenini eşimle birlikte planladık. Daha doğrusu herşeyi eşim organize etti. Ben sadece hamileliğime konsantre oldum. Hiçbir şekilde bir tur yada kişiden destek almadık. Sadece bu sürede çok güzel kişiler tanıdık ve deneyimlerini bizimle paylaşarak bu süreçte bize destek oldular. Hepsinden yeri geldikçe bahsedeceğim.

Şimdi gelelim Amerikada doğum için bana en çok sorulan sorulara ..

Amerikaya uçak biletini ne zaman aldım ?

Amerikada New Jersey de doğum yapmaya karar verdikten sonra ilk olarak uçak biletlerimizi aktarmasız gidiş dönüş olarak Türk Hava yollarından aldık. (18 haziran 2018 gidiş, Ağustos sonu dönüş) Benim planlanan doğum tarihim 7 Ağustostu. Doğumun 10 gün önce, 10 gün sonra olma olasılığını hesaplayarak toplamda 2-2,5 ay Amerikada kalacak şekilde biletlerimizi aldık.

Aklımızda dönüş tarihi hep esnekti. Yani erken yada geç dönme ihtimalini göze aldık. Sonunda 5 gün erken döndük 🙂 Bana gelen bilgilere göre de , Amerikaya doğum için giden hemen hemen herkes, doğum olduktan ve bebeğin pasaportu çıktıktan sonra , ilk iş dönüş biletlerini değiştirmek oluyormuş : ) İnsan bir an önce ülkesine dönmek istiyor ..

Hamileliğinin kaçıncı haftasında Amerikaya gittim ?

Türkiyedeki doktorumdan uçuş raporu alarak, hamileliğimin 32. haftasında gittim. (Her ihtimale karşı mutlaka yanınıza uçuş izin belgenizi alın. Ben check-in yaparken raporu sordular. )

Herkesin kafasını karıştıran bir soru bu. Amerikada doğum için kaçıncı haftamda gitmeliyim diye.. Ben gitmeden önce Amerikadaki doktora sormadım. Keşke sorsaydım. Daha geç giderdim diye düşünüyorum. Çünkü oradaki doktorum “bizim için hafta önemli değil, hangi hafta gelmek istersen kabul ediyorum” demişti. Bu benim doktorumun görüşüydü. Eğer sizinde doktorunuz belliyse ve daha geç gitmek gibi bir niyetiniz varsa mutlaka doktorunuza danışın derim. Ayrıca doktor her ne kadar geç yada erken gelmen benim için sorun değil desede , uçağa binmek için, 36. haftayı geçmemek gerektiğini biliyorum.

Havalimanında pasaport memuru tarafından ne gibi sorular soruldu ?

Doğum için Amerikaya gitme kararı aldıktan sonra, akla ilk gelen “ya bizi ülkeye almazlarsa” sorusu oldu. Amerikada doğum düşüyorsanız, bu soruda oldukça önemli. Pasaport memuru size; “Doğum için mi ? geldiniz” diye soracak olursa; cevabınız ve gerekli evraklarınız hazır olmalı.. Peki memur neler sorabilir?

Amerikanın başka bir eyaletinde doğum yapan bir arkadaşıma, memur o muhteşem soruyu sormuş ve arkadaşım “Evet” cevabını vermiş. Memurla aralarında yaklaşık 1-1,5 saat süren bir görüşme olmuş. “Doğum Masraflarını karşılayacak paranız var mı ? Nerede kalacaksınız ? Eğer bir yakınınız yanında kalacaksanız o kişinin tüm bilgileri , neden bu ülkede doğum yapıyorsunuz şeklinde .. “bir takım sorular sormuş. Hepsine doğru cevap vermişler ve sınırdan geçmişler : ) Memura, paranız olduğunu, neden o ülkede doğum yaptığınızı söylemeli ve tekrardan kendi ülkenize döneceğiniz garantisini vermeniz gerekiyormuş. Bizde arkadaşımın yaşadığı bu tecrübeye dayanarak, yanımıza tüm doğumla ilgili olan belgeleri, uçak dönüş biletimizi, nakit paramızı hazırladık. Gel gör ki, biz bambaşka bir tecrübe yaşadık. .

Pasaport kontrol sırasına girmeden önce, görevliler bazı yolcuları atm ye benzer bir makinaya pasaportlarla birlikte yönlendiriyordu. Benimde hamile olduğumu anlayan görevli, beni hiç o atm sırasına yönlendirmeden direk, pasaportun en az olan sırasına yönlendirdi. Eşimde tabi benimle birlikte geldi. Biz o atm gibi olan makineden herhangi bir işlem yapmadık yani. Acaba bu iyimi oldu kötü mü oldu diye düşünürken, sıra bize geldi. Hiçbir şekilde karnımı saklamadım ama üzerimde bol bir gömlek vardı : ) duyuyorum karnını şalla kapatan, yazın ortasında mont giyenleri :))) önce eşim geçti. Eşime sorduğu tek bir soru vardı. Tatil için mi geldin ? Eşim de evet cevabını vermiş. Sıra bana geldi. Memur pasaportumu aldı ve birşeyler yazdı çizdi ekrana. Sonra bana birşeyler söyledi ve ben ona, söylediği şeyi anlamadığımı söyledim. 1-2 kez tekrar etti ben yine anlamadım ve en sonunda sinirli bir hamle ile pasaportuma geçebilirim damgasını vurdu :))))) ve ben geçtim 🙂

Bazen çok konuşmamak , çok bilmemek iyi oluyor 🙂 Peki neydi bana sorduğu soru derseniz ;

“ Are you here for vacation ?” :))))

Amerikada hangi şehirde doğum yaptım ve doktorum kimdi ? Doktoru nasıl buldum ? Amerikada doğum için doktor ücreti olarak ne kadar ödedim ? Amerikada hangi testleri yaptırdım ?

Amerikda doğumumu New Jersey de yaptım. Doğum tarihi yaz ayına denk geldiği için bu şehri tercih ettik. Kış ayı olsaydı daha sıcak şehirleri seçecektik..

Amerikada doğumumu bir Türk doktor ile yapmak istediğimden, internetten bulduğum, New Jersey bölgesinde ofisleri olan Dr. Ulaş Bozdoğan ve Dr. Hüseyin Çopur ile iletişime geçtim.

Her iki doktorunda asistanı ile whatsapp üzerinden sesli ve yazılı olarak görüştüm. Bu görüşmelerde doktor ücretleri, doğumun hangi hastanede yapılacağını, hastane ücretleri, 32. haftadan sonra benden hangi testleri isteyecekleri gibi birçok bilgiyi gitmeden öğrendim.

Amerikaya gidene kadar Dr. Ulaş Bozdağan’nın asistanı Sevgi Hanım ile görüşmüştüm ve doğumumu Ulaş beyle yapmayı düşünüyordum. Fakat benim planlanan doğum tarihim temmuz sonu ağustos başı olduğundan ve o tarihlerde Dr. Ulaş Bozdoğan’ın tatilde olması sebebiyle ve bende doğumumu bir Türk doktor ile yapmak istediğimden, diğer Doktor Hüseyin Çopur beyden randevu aldım. Öncelikle Hüseyin beyin asistanı Zehra hanım ve Bahar hanım inanılmaz tatlı ve yardımseverler. Kendinizi Türkiyede gibi hissediyorsunuz. Burdan ikisine de sevgilerimi gönderiyorum tekrardan.

Dr. Hüseyin beyden öncecelikle tanışma randevusu aldık. Önce bir tanışalım birbirimizden pozitif elektrik alırsak, doktor ücretimizi ödeyip, muayene olalım istedik. Hüseyin beye aklımızdaki tüm soruları sorduk. Doğum sürecini bize tek tek anlattı. Aklımızda hiçbir soru işareti bırakmadığı için ücretimizi ödeyip, Amerikadaki ilk ultrason kontrolümüzü yaptırdık. Amerikada doğum için yaptığımız ilk harcama Doktor Hüseyin Çopur’a oldu. Amerikda doğum ücreti olarak nakit 5.000 USD ödedik. ( doğumdan sonra kontrole gittiğimde Türkiyeden biri ofisi aramıştı. Bahar hanımda fiyatların değiştiğini, doktor ücreti olarak artık 6.000 USD aldıklarını söyledi )

Ultrason demişken, Amerikada ultrason konusu da pek popüler. Belki duymuşsunuzdur. Amerikada doktorlar pek ultrason kontrolü yapmıyorlar. Benim doktorum, her istediğimde ultrasonla bebeğime bakmadı. Kendi istediği zaman baktı. Sebebini sorduğumda gerekli görmediğini, her gidişimde yapılan NST testinin bizim için yeterli olduğunu söylemişti. Zaten baktığında da öyle bizim Türkiyedeki gibi ayy şurası şöyle, göz kırptı, el salladı şeklinde artistik kontrol değil. Yaklaşık 1-2 dakika bakıyor , hadi güle güle : ) Doktor Hüseyin Çopur’da ultrason kontrolüm sanırım 2 kez oldu benim. Biri ilk gittiğimde oda uzun yol geldiğim için, diğeri de doğumdan 2 hafta önceydi galiba. Son hafta doktor kontrolüme gittiğimde, ( çarşamba gittim, cumartesi bebeğim doğdu ) bebeğim hareket etmiyor lütfen bir bakın diye yoğun ısrarlarıma rağmen asla bakmadı.. !!

Doktor Hüseyin Copur’un ofisinde bir tane test yaptırdım. CBS testi . Virüs testiymiş ve doğum yapacağım hastane mutlaka bu testi istiyormuş. 10 saniye gibi kısa süren bir işlemdi. Canınız asla yanmıyor ve Bahar hanım yapıyor bu testi : ) ücreti ise 60 USD dı. Ödemeyi, test sonucunu gönderecek olan laboratuvarın banka hesabına ödedik. Onun dışında ben Türkiyede kaldığım süre boyunca hangi testi yaptırdıysam ( tercüme yaptırmadım !) hepsini Hüseyin beye teslim ettim. Onlarda doğum yapacağımız hastaneye gönderiyorlar.

Amerikada doğum yapmayı ve doktor olarak ta Hüseyin Çopur’u düşünüyorsanız gitmeden önce mutlaka arayıp, doktor ücretlerini, hangi hastane ile doğum yaptırdığını, adresinin değişip değişmediğini, gelirken sizden hangi testleri istediğini sorun.

Normal doğum mu ? Sezeryan mi doğum yaptım ? Amerikada hangi hastanede doğum yaptım ? Hastane nasıldı ? Amerikada doğum için hastane ücreti olarak ne kadar ödedik ?

Amerikada doğumumu epiduralli normal doğum yaptım. Doğumdan bir hafta önce, doktorumdan sezeryan randevusu istedim. Fakat, asla böyle bir gün vermedi. Bebekte yada bende bir sıkıntı olmadığı sürece, asla sezeryan doğum yapmadıklarını söyledi. Aslında iyiki vermemiş. Çünkü bebeğim doğum günümde dünyaya geldi.. 🙂

Benim bu muhteşem doğum hikayemden, belki yazının sonunda biraz bahsederim 🙂

Türkiyeden doğum için Amerikaya gelen hastalarının doğumunu daha önce, Hackensack hastanesinde gerçekleştiren Dr. Hüseyin bey, artık Englewood hastanesi ile çalıştığını söylediğinden, Amerikda doğumumu New Jersey de bulunan Englewood hastanesinde yaptım.


Englewood hastanesi

Hastane ile ilgili notlarım ise şöyle ;

New jersey de Boulevard East te bulunan evimizden yaklaşık 30-35 dakika uzaklıktaydı hastane. Hastane güzel bir bölgede yer alıyor. Temiz ve şık. Doğum yaptığım oda ve doğumdan sonra kaldığım oda temiz ve ferahtı. Oda demişken, size hastanede kaldığım odalardan biraz detaylı bahsetmek istiyorum.

Hastaneye doğum için gittiğinizde toplamda 2 ayrı odada kalıyorsunuz. İlk oda, sancınız başladığında doğum yapacağınız, bir oda. Bu oda size özel. Bildiğiniz hastane odasından tek farkı, bir ameliyathanede ne varsa bu odada var. Bebek doğduğunda da ilk muayenesi hemen sizin gözünüzün önünde yapılıyor. Aradan bir kaç saat geçtikten sonra sizi artık dinleneceğiniz başka bir odaya götürüyorlar. ( Hastanede o gün yoğunluk varsa doğumdan sonra geçtiğim odayı 2 kişinin aynı anda kullanabileceğini söylemişlerdi. Ben tek başıma kaldım.)

Doğumdan sonra aldıkları odada , anne ve bebek için gerekli olan tıbbi malzeme, bebek için kundak, bez, şapka, zıbın.. gibi eşyalar var. Eşyalar bittikçe yada kirlendikçe yenilerini isteyebiliyorsunuz. Odada anne ve bebek için ne varsa hepsi size ait olduğundan, çıkarken yanınızda götürebilirsiniz. Özellikle kundak yapılan Amerikanın meşhur kundak örtülerinden bol bol alın derim. İleride çok işinize yarayacak. Kullanmasanız bile hatıra olarak saklarsınız.. : )

Doğumdan 5 gün önce, hastane turuna katılmıştık. Rehber eşliğinde, hastaneyi gezdik. Doğumun hangi katta olduğu, doğum anında neler olacağı tek tek anlatıldı bize. Englewood hastanesinde hastane turuna katılmak için, internetten randevu aldık. Bizim gittiğimiz dönemde inanılmaz bir yoğunluk vardı. Randevu için zor yer bulduk diyebilirim.

Amerikada Doğum Maliyeti

Amerikada doğum maliyeti en çok merak edilen ve bana ilk sorulan soru oldu hep. Amerikada doğum masrafları listesinde ilk sırayı doğum ücreti alıyor. Peki, Englewood hastanesi, doğum ücreti için bizden ne kadar istedi?

Doktor Hüseyin beye , hastaneden doğum ücretleri hakkında mail gelmiş. Hüseyin beyde bizimle bu maili paylaştı. Bu sebeple, doğumdan önce, hastane ile hiçbir şekilde doğum ücretleri hakkında görüşmedik. Hiçbir yatış kaydı da yaptırmadık.

Englewood hastanesi tarafından gönderilen mailde, normal ve sezeryan doğum için depozito ücreti yazıyor. Depozito konusu, bizim ve bizim gibi Amerikaya doğuma gelmiş olan arkadaşların kafasını en çok karıştıran konu oldu. Fakat ne benden, ne de arkadaşlarımızdan depozito istemediler. Ben zaten hastaneye girdiğimde doğumum başladığından , bizimle hiçbir şekilde para konusunu konuşmadılar.

doktora gönderilen mail

Hastaneden çıktıktan yaklaşık bir hafta sonra eşim hastaneye giderek muhasebe bölümü ile görüştü. Anne için 28.000 USD bebek içinse 12.000 Usd borcumuz olduğunu söylemişler. Eşim tabi şok !!! Bu rakamla, doktora gönderilen hastane doğum ücretlerinin birbirini tutmadığını söylemesi üzerine, indirim yapacaklarını eve güncel faturanın ev adresimize geleceğini söylediler.

Hastane tarafından doktorumuza gönderilen mailde , Englewood hastanesi fiyatları :

Normal doğum için;

2 gün kalmalı anne-bebek için, 4000 usd,

ikiz olursa 6000 usd ,

Sezeryan doğum için ;

3-4 gün kalmalı anne – bebek için 7500 usd ,

ikiz olursa 9500 usd depozito talep ettiklerini, doğum anında ve sonrasında olabilecek masraflar içinde ayrıca faturalandırma yapacaklarını belirtmişler.

Biz bu depozito ücretini hastaneye daha önce gidip yatırmadık. Aslında önceden gidip, kayıt açtırmamız ve bu ücreti yaptırmamız gerekiyordu. Ben hastaneye girdiğimde doğumum başladığından kimse o anda bize kayıt sormadı.

Maildeki rakamları yetkiliye söyledikten sonra, bize yeniden bir hesaplama yaptılar ve Normal doğum 2 gece yatmalı anne için 4.000 Usd , Bebek için 1.900 Usd, epidural ücreti olarak ta 1.730 Usd ödedik. Ödemeler fatura şeklinde Amerikada belirttiğiniz bir adrese geliyor. Havale yaparak ödemeyi tamamlıyorsunuz.

New Yorkta Konaklama :

New Jersey de Boulevard East te kaldık..

Nj evimizin balkonundan manzara

Amerikada doğuma karar verdikten sonra, doktor yada hastane kadar bir diğer en önemli şey ise, kalacağımız yerdi. Sizinde böyle olacak. Çünkü bu süreçte kalacağınız yer, sizin bir nevi eviniz olacak. Konumu ve size huzur vermesi çok önemli.

2 ay boyunca kendi evimiz gibi kaldığımız , hatta hala “New Yorktaki benim ev” diye bahsettiğim evi, Youtube sayesinde iletişime geçtiğimiz Sezen ve eşi Gerçek’ten kiraladık.

Sezen, Dünya tatlısı, çıtı pıtı sempatik ve zamanının %100 ünü kızı Lokum bebek Parla Yıldız ile geçiriyor. Aynı zamanda Sezen’in Youtube da kanalı var. “Sezen Ketenci Oy” ismiyle aratıp, kanalına abone olabilirsiniz. Amerikada doğum, Amerikada doğum masrafları, bebek bakımı ile ilgili bilgiler, uyku eğitimi ve keçi sütünden yoğurt mayalama gibi :))) ( gülmeyin, yoğurt mayalamak çok önemli hele de keçi sütünden :)) ) anne ve bebekle ilgili çok faydalı konu başlıkları içeren bir kanal.

İyiki yollarımız keşişti bu çiftle. Hamileliğimden doğuma kadar her süreçte bize destek oldular.

New Yorkta gezilecek yerleri nasıl gezdim ? Amerikada araç kiraladık mı .?

Hamileliğimin son iki ayını, New York ta yürüyerek geçirdim. İlk zamanlar günde 6-7 saat gezebiliyorken, son hafta bu süre 1-2 saate kadar indi. New York şehir merkezine ulaşım için, evimizin önünden geçen ve 20 dakika sonra Times Square’in 1 cadde gerisinde bırakan otobüsleri kullandık. Havalimanı, doktor, hastane ve alışveriş merkezlerine ulaşım için de Uber kullandık. New York ta Uber kullanmak o kadar rahat ki, hiçbir şekilde araç kiralamaya ihtiyaç duymadık. Sadece kafamızda, doğuma giderken araç kiralamak vardı ama planlanan bir doğum olmadığı için, doğuma giderken bile Uber kullandık.

Amerikada Uberi nasıl kullanacağınızdan bahsetmek gerekirse, Uber uygulamasını telefonunuza indirin. Bir kredi kartı tanımlayın ve kullanın. Nakit ödeme kabul etmiyorlar. Kredi kartı ile yapılıyor tüm ödemeler. Bu işlemi Türkiyedeyken yaparsanız, uçaktan inince çok pratik olmuş olur.

New York ta telefon hattı olarak AT&T kullandık..

Amerikaya gittiğimizde ilk aldığımız şey tabiki full interneti olan bir hat almak oldu. AT&T nin 5. caddedeki mağazasından, sınırsız internet olan, sadece Amerika içi telefon görüşmesi yapabilceğimiz hat satın aldık. Bu hattı bir ay boyunca kullanıyorsunuz. Daha sonra devam etmek isterseniz( hemen mesaj geliyor size ) internetten kredi kartınızla ödeme yaparak, 1 ay daha kullanıma açabilirsiniz. Çok memnun kaldık.. 1 aylık kullanım ücreti olarak 70 Usd ödedik.

New Yorkta Bebek alışverişi için nerelere gittim ?

Amerikada bebek alışverişi için çok fazla seçeneğiniz var. Bunlardan en popüleri Buy Buy Baby.. Mutlaka gidin. Türkiyedeki E-bebek mağazası gibi bir yer. Kıyafet, oyuncak, mobilya, bebek arabaları.. gibi bebek için ne ararsanız bulabileceğiniz bir mağaza. Özellikle marka kıyafetler ve benim en çok memnun kaldığım, keşke boy boy desen desen alıp gelseydim dediğim, Amerikanın ünlü markalarından Halo marka kundak ta bu mağazada satılıyor. Eğer bebeğinizi kundak yapmayı düşünüyorsanız, Halo kundaklara bakın derim.

Amerikada bebek alışverişimin ikinci durağı yine New Yorkun meşhur mağazalarından biri olan Macy’s oldu. Macy’s mağazasının içinde de aklınıza gelebilecek tüm markalar var. Hem kendiniz hemde bebeğiniz için birçok markayı bir arada bulabilirsiniz. Ülkemizde popüler olma yolunda ilerleyen Carter’s ürünlerini burada bulabilirsiniz. Hemde çok uygun fiyata. Uygun fiyat demişken, 4 Temmuz Amerika’nın bağımsızlık gününde çılgın bir indirim oldu. Yarı fiyatının üzerine neredeyse %20 daha indirimli satıldı tüm ürünler. Eğer bu tarihlere denk gelirseniz kaçırmayın derim. En sık gittiğim bu mağazaların dışında, etrfaınızdaki tüm marketlerde de bebek kıyafetleri bebek bakım ürünleri satılıyor. Vaktiniz varsa hepsini gezebilirsiniz.

Diğer beğendiğim New York taki alışveriş mağazaları ise, Century 21 , Target , Jersey Garden Mall, Bergentown Shopping Center oldu.

Amerikada doğum ile ilgili notlarım bu kadar. Aklınıza takılan yada sormak istediğiniz bir şey olursa, bu yazının altına yorum yaparak yada sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca detaylı bebek alışverişi, bebek doktoru, bebekle uçak yolculuğu hakkında da bir yazı yazmayı düşünüyorum.

Son olarak, Amerikada tanıştığımız , bizim gibi doğum için Amerikaya giden ve bir gün arayla doğum yaptığımız Bala ve eşi Gökayada yardım ve destekleri içinde çok teşekkür ediyorum. . 😉

Yorum Yap

Email Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Doldurulması Gerekli Alanlar *

*