Home » Ne Yenir » Gaziantepte Ne Yenir ? Gaziantepin Meşhur Yemekleri

Gaziantepte Ne Yenir ? Gaziantepin Meşhur Yemekleri

Gaziantepte Ne YenirGaziantepte Ne Yenir ?  yazım benim için özel. Doğunun Parisi denilen bu güzel şehirde 8 yıl yaşadım. Gaziantepte Ne Yenir ?  yazısını hazırlarken ve Gaziantep gezisi sırasında çok duygusal anlar yaşadım. Çok fazla hatıram var Gaziantepte. İnsan büyüdükçe, çocukluk anılarından çok fazla etkilenir oluyor. Sizde de böyle mi ?

Hep güzel anılar biriktirdiğim, çocukluk dönemim olan 1990-1998 yılları arasında yaşadığım Gaziantepe, sırf yemek yemek için yıllar sonra tekrar gideceğimi söyleseler , o dönem inanmazdım. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü yani UNESCO tarafından, Gaziantep ili Gastronomi dalında, ” Yaratıcı Şehirler Ağı” na dahil edilmesiyle birlikte, benim gibi birçok kişi kmlerce yolu sırf yemek yemek için gidiyor, yemeğini yiyip akşam evine geri geliyor. Bence bir gün mutlaka sizde bu deneyimi yaşamalısınız…

Gaziantepte Ne Yenir ?

Etrafımdaki pek çok kişi, Antep yemeklerini çok merak ediyor. Ben çok şanslıyım, Gaziantepin o meşhur yemeklerinin içinde büyüdüm.Hatta bir çok yemeği daha ilkokul sıralarındayken bizzat yapmışlığım da vardır. Çünkü; Gaziantepte yemek yapmanın yaşı yoktur. Biber salçası mı yapmadım, Patlıcan mı kurutmadım, bulgur köftesi mi yoğurmadım.. Neler neler.. Gaziantep anılarım hakkında yazacak o kadar çok şeyim var ki. Bir başlasam hiç susmam herhalde. Belki başka bir Gaziantep gezi yazısında anılarımdan bahsederim. Şimdi, yazımın başlığı Gaziantepte Ne Yenir ? Bu yüzden , hemen Antep yemeklerinden bahsetmek istiyorum.

Eylül 2017 de yani geçtiğimiz hafta, ailecek 1 gece 2 günlük bir Gaziantepte Ne Yenir ? turu yaptık. Amacımız sırf yemek yemekti. : ) Çok sevdiğimiz bir aile dostumuz bizi ağırladığı için, orjinal Antep yemeklerini , bir Antepli ailenin elinden yeme şansını da yakaladık. Eğer sizinde böyle bir fırsatınız varsa , gerçek bir Antepli ailenin evine misafir olun, hem misafirperverlik ne demek görün, hemde lezzetinden parmaklarınızı yiyeceğiniz Antep yemeklerinin tadına bakın.. Bizi ağırlayan Özlem ablaya ve Beyhan abiye buradan birkez daha sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum…

Gaziantepte Ne Yenir ?

BEYRAN ÇORBASI

Gaziantepte ne yenir ? sorumuzun ilk cevabı Beyran Çorbası. Gaziantepte yapılacaklar listenizin 1. sırasına mutlaka ve %100 beyran çorbasını alın derim. Herkesin damak zevki başkadır o ayrı ama mutlaka bir tadına bakın. Ben bayıldımmmmm ! Nedir bu Beyran çorbası derseniz, hemen söyleyeyim. Gaziantepin en meşhur çorbası,Beyran Çorbasıdır. Antepliler sabahın ilk saatlerinde , beyran çorbası içerek güne başlarlar. Tüm Antep halkı değil tabi : ) Özellikle turistler, uçaktan inip, direk Beyran çorbası içmeye giderler. Bizde Antep turumuza, Beyran çorbası ieçerek başladık.

Havalimanından çıkıp, 25 dakikada Gaziantepin en meşhur lokantalarından olan Metanet Lokantasında kendimize sıcacık bol acılı bir beyran çorbası söyledik. Hemen bir uyarı yapayım, 1 tabak beyran çorbası ile 2 kişi rahat doyar. Bunu göz önüne alarak siparişinizi verin. Hemde karnınızı çok doyurmamış olursunuz, çünkü daha tadına bakacağınız çok fazla yemek var.

Beyran Çorbası nasıl yapılır ?

Beyran çorbası nasıl yapılır ? Onuda hemen öğrendim tabi. Metanet Lokantasının ustalarından Ökkeş usta, herşeyin doğalını kullandıklarını söyledi. Çorbanın lezzeti doğallıktan geliyor. Lokantanın kapısından girer girmez, beyran çorbası yapan ustayı görüyorsunuz zaten. Ustanın önünce kocaman bir tepsi pilav var. Özel bakır kaselere , önce donmuş yağ, ardından pilav ve et ekleniyor. Sonra tabak diğer ustaya veriliyor ve usta tabkları ateşin üzerine koyuyor ve üzerine özel et suyu ekliyor. Har ateşte 1 dakika kadar pişiriyor. Beyran çorbası pişerken ateş şovunu kaçırmayın. En son üstüne acı pul biber eklenip, kızgın tabak masanıza servis ediliyor. İşte hepsi bu. Valla tüm Antepliler diyor ki, bu çorbayı içen , hasta olmaz. Şifa niyetine için. Hemde çok doyurucu..

Beyran çorbasının fiyatına gelecek olursak, 1 kase Beyran çorbası 17 TL. Gaziantepte beyran çorbası nerede içilir ? diye çok soru geliyor. Antepin en meşhur beyran çorbacısı Metanet Lokantası. Herkes tarafından bilinen, eski bir lokanta burası. Metanet lokantasına ulaşım için, kime sorsanız söyler desem gülmeyin bana 🙂 Gerçekten öyle. Antep gezilecek yerlerinden olan Almacılar Pazarına ve Antepin ünlü otellerinden Şirehan Otele oldukça yakın mesafede. Yani Uçaktan inince direk Antepin çarşısına gidin, orda bulursunuz.. 🙂

Gaziantepin meşhur tatlısı hangisi :

KATMER

Gaziantepte mutlaka yemeniz gereken lezzetlerden ikinciside Katmer. Hemde beyran çorbasından sonra yiyin. Biz öyle yaptık. Önce Antepin meşhur beyran çorbası, arkasından da Antebin en meşur tatlılarından Katmeri bir güzel yedik. Hatta direk sabah kahvaltınızı, katmerle yapabilirsiniz.

Yedikçe yiyesi geliyor insanın. Çok hafif ve lezzetli bir tatlı olan Katmerin 1 porsiyonu 25 TL. Porsiyonlar biraz büyük. Biz 1 porsiyon katmeri 5 kişi yedik mesela : ) Gaziantepe gitmeden önce, araştırdığımda, Antepte katmerin ilk ustası Katmerci Zekeriye Usta olduğunu okumuştum. Fakat, yerel halk hemen hemen her yerede aynı lezzette katmer yiyebileceğimizi söyledi. Yani antepin en iyi katmercisi diye birşey yokmuş.. Biz katmerimizi yine Metanaet Lokantasından yedik. Çok lezzetli ve hafif bir tatlı. Daha önce katmer tadında bir tatlı yediğinizi düşünmüyorum. Hatta dünyanın hiçbir yerinde bence Katmer tadında bir lezzet yok..

PATLICAN KEBABI

Bence Antepin en meşhur yemekleri arasında olan ve benim en çok sevdiğim Patlıcan Kebabını da , Antep yemek listenize ekleyin. Nasıl severim patlıcan kebabını bir bilseniz… Çocukluğumda , annem elime tepsiyi tutuşturur mahalle fırınına , patlıcan kebabını pişirmeye gönderirdi beni. Antepte yemekler böyle mahalle fırınında pişerdi. Şimdi ben patlıcan kebabı tarifimi evimdeki fırında yapıyorum ama aynı lezzet aynı tadı asla vermiyor. Tabi sırf pişirme de eksiklik yok. Öğrendiğim kadarıyla , Patlıcan kebabının içindeki kıyma, satır kıyması ve lezzette burdan geliyormuş. Ben şimdi İstanbulda nereden bulayım satır kıymasını.. 🙂

Antepte Patlıcan Kebabını yiyebileceğiniz ve size önerebileceğim bir yer yok. Çünkü biz Antepli dostlarımızın evinde yediğimiz için, hiç dışarıda bir lokantada patlıcan kebabı yemedik. İmam çağdaş ve Metanet Lokantasında yada başka tavsiye alacağınız bir lokantada, mutlaka Gaziantepin meşhur yemeklerinden, Patlıcan kebabının tadına bakın..

Gaziantepin meşhur baklavacıları :

BAKLAVA-ŞÖBİYET-KADAYIF

Gaziantepte tatlı denince ilk akla, Antep Baklavası gelir. Hayatınız boyunca bir kez de olsa mutlaka bu lezzetin tadına yerinde bakın. Gidemiyorsanız, giden arkadaşlarınıza sipariş verin. Nasıl lezzetli, nasıl hafif bir baklava Antep baklavası, bir bilseniz..

Gaziantepte çok fazla baklavacı var. Antepi ziyarete gelenler en çok, Güllüoğlu, Koçak ve İmam Çağdaştan baklava alıyorlar.

Baklavacıların fanatikleri bile var. Bazıları Koçakçı bazıları da İmam Çağdaşçı. Ben İmam Çağdaşın baklavasına bayılıyorum. Her gidişimde de mutlaka İmam Çağdaştan alırım. Bence sizde hepsini deneyin, kararınızı öyle verin.

İmam Çağdaş

Koçak Baklava

Gaziantep Baklava Fiyatları :

Hem İmam Çağdaş Baklava Fiyatlarını, hemde Koçak Baklava fiyatlarının fotoğraflarını aşağıda ekliyorum, baklava çeşitlerine ve Gaziantepte baklava fiyatlarına bakabilirsiniz. Ben en çok Özel Kare baklavayı seviyorum. Sanki içinde hiç şeker yok gibi ama var : ) 15 gün tazeliğini koruyor. İçinde sadece fıstık var. Fıstıklı Yaş Baklava, şerbetli üçgen baklava oluyor. İçinde bol fıstık ve kaymak var. Eğer kadayıf tatlısı satın almak isterseniz, İmam Çağdaşta kadayıf tatlısı yok ama Koçak Baklavadan kadayıf satın alabilirsiniz.

Gaziantepin ünlü baklavacıları :

Peki, Gaziantepin en meşhur baklavacısı İmam Çağdaşa nasıl gidilir ? İmam Çağdaş, bakırcılar çarşısına ve Gaziantep kalesinin orta noktasında kalıyor. Karşısında, Gaziantep gezilecek yerlerden Tarihi Zincirli Bedesten Çarşısı var. Birde kime sorsanız göstereceği bir yerde : ) Koçak Baklava ise, İmam Çağdaştan 2,5 km uzaklıkta bulunuyor. Güllüoğlu Baklavacısı ise, hemen hemen her yerde var. Elmacı pazarı yada Bakırcılılar çarşısına giderken bir ana cadde üzerinden gçiyorsunuz.Bu caddede bir kaç Güllüoğlu baklavacısı var.

KÜŞLEME – ET – KEBAP

Küşleme; koyun omurgasının iki tarafından uzanan yaklaşık 15 cm uzunluğunda bir et parçasıdır. Sinirsiz bir et olduğu için, etin en yumuşak halidir ve eti tebiye etmenize gerek yoktur. Sadece tuz,karabier yeterlidir. Mangalda Usta ellerden, ustaca hazırlanmış bir küşleme yerseniz, deymeyin keyfinize.

Gazinatepteki en meşhur et yemeklerini araştırırken, Antepin en meşhur ustalarından Halil Ustada küşleme yemeden dönmeyin diye, yazanlar çok fazlaydı. Gerçektende Halil Usta Antepte oldukça meşhur. Gaziantepin en meşhur yeri olan Zeugma Müzesinin arkasında karşıyaka semtinde bulunan Halil Ustaya, vaktim kalmadığından gidemedim. Tabi bu, Antepten Küşleme yemeden, mangalda şiş kebap yemeden döndüğüm anlamına gelmez. Ben en güzel küşlemeyi, Antepli dostlarımızın mangal partisinde yedim 🙂

Küşleme yiyemezseniz, Gaziantepte mutlaka yemeniz gereken diğer et yemeklerinden biride, Simit kebabı ve Ciğer. Simit kebabı öyle sokak simidinden yapılmıyor. Gaziantepte simit demek bulgur demek 🙂 Denk gelirseniz, tadına bakabilirsiniz.

Gaziantep gezimiz süresince Antep yemeklerinden ve Antepte mutalaka tadına bakılması gereken lezzetlerden bahsettim. Yazmadığım daha o kadar çok şey var ki. Belki 1 hafta bir Antep turu yaparsam, belki ozaman daha uzun bir liste verebilirim size. Bir yerlere not etmenizi isteyeceğim ve Gaziantepte mutlaka yemenizi tavsiye edeceğim, birkaç Antep Yemeği daha var. Bunların başında yuvalama çorbası geliyor.

Gaziantepin meşhur yemekleri :

YUVALAMA ÇORBASI

Başta mutlaka ama mutaka tadına bakmanızı isteyeceğim Antep Yemeği olan Yuvalama Çorbası. Antepliler çorba demez pek , çünkü çorba geçiştirici bir yemektir. Bu yemek tam bir ana yemek tadında olduğundan Yuvalama Yemeği de derler. İçinde kıyma ve pirinç unundan yapılmış minik minik köftelerin olduğu, yoğurtlu bir çorba. Bu çorbayı için ve çorba nasıl ana yemek olurmuş, onu görün. Ben küçükken bayramlarda ziyarete gittiğimiz evlerde, hemen bir kase Yuvalama çorbası ikram ederlerdi. Ah ne severdim Antepteki bayramları.. 🙂

ANTEP DOLMASI

Bir diğer tadı damağımda kalan ve hala kendi evimde de sık sık yapmaya çalıştığım , meşhur antep dolmasının tadına bakın.Yazdan kurutulan kuruluklarla yapılır antep dolması.

Kuru patlıcan ,Kabak ve biber dolmasını yemenizi tavsiye ederim.İçinde ev yapımı antep salçası. Üzerine bol nar eşkisi yada sumak eksişi , ne lezzetlidir bir yeseniz, parmaklarınızı yersiniz. Antep dönüşü evde ilk iş Gaziantepten aldığım kuruluklarla Antep dolması yapmak oldu. En kısa zamanda bloğuma Antep Dolması tarifi paylaşacağım. .

LAHMACUN

Gazaintepin olmazsa olmaz yemeklerindendir. Küçükken, kıymamızı yeşilliğimizi mahalle fırınına verirdik, onlarda bize bir kaç saat sonra, bir tepsi sıcacık lahmacunu elimize tutuştururlardı. Böyle yerinde doğal yiyebiliyorsanız, mutlaka yiyin. Turistik restorantlarda yiyenlerin pek beğenmediğini duydum. Antepte öyle çok lokanta isimlerinde takılmayın. Benden size tavsiye, olabildiğince salaş ve yemek bloglarına düşmemiş lokantalara şans verin. İnanın Antepte kötü yemekle karşılaşma lüksünüz yok. Sadece damak zevkinize uymayabilir o kadar..

KAHKE

Kahke, tuzlu ve bahartlı , uzun süre bayatlamayan yine çocukluğumda bolca yediğim bir çeşit tuzlu atıştırmalık. Gaziantepin en meşhur kurabiyelerinden biridir. Pekçok yerde bulabileceğiniz kahkeleri, sevdiklerinize hediye etmek için alabilirsiniz. Çayın yanında çok iyi yeniyor, haberiniz olsun.. 🙂

Yorum Yap

Email Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Doldurulması Gerekli Alanlar *

*